2021 m. Dvidešimt penktieji Mariaus Katiliškio skaitymai

2021 m. Dvidešimt penktieji Mariaus Katiliškio skaitymai

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka 2021 m. spalio 8 d. jau 25-ą kartą pakvietė į rašytojui Mariui Katiliškiui skirtus literatūrinius skaitymus, tradiciškai rengiamus rašytojo gimtadieniui paminėti. 2021 metais jie buvo ypatingi – skaitymų klausytojams duris atvėrė atnaujintas Mariaus Katiliškio atminimo kambarys, įrengtas bibliotekos mansardoje, ketvirtame aukšte.

Jubiliejiniams Mariaus Katiliškio skaitymams pavadinti pasirinkta citata iš romano „Užuovėja“ (1952 m.) – „Mes ir vėl susitinkam, mano jaunų dienų auksiniai debesys“ – simboliškai sugrąžino į jaunojo Mariaus Katiliškio (Albino Vaitkaus) laikus Pasvalyje. Čia gyvendamas 1941–1944 m. jis pagaliau galėjo atsidėti literatūrai ir kūrybai, o savo pirmąją knygą „Seno kareivio sugrįžimas“ (išleista tik 2003 m.) parašė dirbdamas Pasvalio centrinės bibliotekos vedėju.

Skaitymų dieną priešais biblioteką Vytauto Didžiojo aikštėje šurmuliavo Pasvalio Klėties teatro aktoriai, skambėjo aktorių skaitomos ištraukos iš romanų „Miškais ateina ruduo“, „Išėjusiems negrįžti“, rašytojo jaunystės ir vėlesnio laikotarpio novelių. Bibliotekoje apie Mariaus Katiliškio paskutinę gyvenimo stotelę – Čikagos priemiestyje įsikūrusį Lemontą (JAV) – priminė ten gyvenančios lietuvės kraštietės ir Pasvalio bibliotekos bičiulės Živilės Ramašauskienės atsiųstas filmuotas reportažas. Lankytojai išvydo paties rašytojo suręsto namo liekanas, netoli esančius senelių namus, kuriuose jis dirbo, amžino poilsio priglaudusių lietuvių tautinių kapinių vaizdą. Ant antkapinio paminklo iškaltas Mariaus Katiliškio reikšmingiausių kūrinių pavadinimus menantis užrašas: „Miškais ateina ruduo / Išėjusiems negrįžti / ir Bevardė šalis – jų Užuovėja“.

Renginyje dalyvavęs Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas prisiminė 1994-uosius, kuomet Pasvalio bibliotekai buvo suteiktas rašytojo Mariaus Katiliškio vardas. Savivaldybės vadovas pasidžiaugė, kad rašytojo atminimui skirtas kambarys perkeltas į modernią erdvę. Meras taip pat palinkėjo, kad Mariaus Katiliškio atminimo kambarys taptų viena lankomiausių ne tik bibliotekos, bet ir Pasvalio vietų. Tokią pat viltį puoselėja ir Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė. Bibliotekos vadovė svečiams priminė lietuvių literatūros klasiko atminimo kambario modernizacijos etapus nuo pat jo atidarymo 1995 metais.

Naujoje bibliotekos erdvėje – ketvirtojo aukšto mansardoje – Mariaus Katiliškio atminimo kambarį įrengė muziejinių ir komercinių ekspozicijų, parodų koncepcijų kūrimu, projektavimu bei įrengimu užsiimanti Kaune registruota mažoji bendrija „Ekspomūza“. Atminimo kambario atidarymo ceremonijoje dalyvavusi „Ekspomūzos“ direktorė Giedrė Švėgždaitė-Randienė papasakojo apie atnaujinto Mariaus Katiliškio atminimo kambario koncepciją. Pasak viešnios, grafiškai stengtasi atspindėti vingiuotą rašytojo gyvenimo ir kūrybos kelią nuo jo gimtojo Gruzdžių miestelio (Šiaulių r.) iki Lemonto (JAV). Viešnia minėjo, kad rengiant atnaujintą ekspoziciją, stengtasi nepiktnaudžiauti interaktyviomis technologijomis. Rašytojo atminimo kambario lankytojai, prisėdę ant suoliukų, galės paklausyti iki 1944-ųjų ir tremtyje parašytų kūrinių ištraukų, iš atskirų dalių sudėlioti Katiliškėse jos sodintos ir tebežaliuojančios vinkšnos fotografiją ir kt. Tarp eksponatų vieną reikšmingiausių vietų užima rašytojo rašomasis stalas. Jį, kaip ir daugelį kitų eksponatų, bibliotekai padovanojo Mariaus Katiliškio žmona poetė Zinaida Nagytė-Katiliškienė (Liūnė Sutema, 1927–2013). Stalo, kaip ir kitų rašytojui priklausiusių daiktų pargabenimo į Pasvalį reikalais rūpinosi bibliotekos bičiuliai Živilė ir Žilvinas Ramašauskai. 

Atnaujintame Mariaus Katiliškio atminimo kambaryje pirmąją ekskursiją surengė vyresnioji bibliotekininkė Toma Mikalajūnaitė. Renginio dalyviai patys pirmieji apžiūrėjo atsinaujinusią atminimo kambario ekspoziciją, išbandė edukacines, interaktyvias paslaugas, klausėsi pasakojimo apie rašytojo Mariaus Katiliškio gyvenimo ir kūrybos kelią.




Galerija