2023 m. Dvidešimt septintieji Mariaus Katiliškio skaitymai

2023 m. Dvidešimt septintieji Mariaus Katiliškio skaitymai

Neišdildomą pėdsaką literatūriniame kraštovaizdyje paliko gerbiamas lietuvių rašytojas Marius Katiliškis. Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka rugsėjo 22 d. Konferencijų salėje surengė jau 27-uosius tradicinius skaitymus, rengiamus minint rašytojo gimtadienį. Žinia apie kas trečius metus skelbiamą Bibliotekos premijos konkursą pasiekė beveik visus Lietuvos kampelius, gautas rekordinis 51 rašytinis darbas.

Renginio pradžioje buvo peržiūrėtas Dainiaus Vareikos sukurtas vaizdo įrašas apie neseniai vykusias komiksų dirbtuves. Turėjome galimybę pažvelgti į Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos mokinių darbus, visą kūrybinį procesą. Skaitymų metu buvo pristatyta komiksų darbų paroda skirta Mariui Katiliškiui.

Komisijos pirmininkė Agnė Grinevičiūtė kartu su bibliotekos direktore nuoširdžiai sveikino visus susirinkusius. D. Abazoriuvienė padėkojo komisijos nariams už nelengvą darbą išrenkant laureatus. Pasisakius apie kas trečius metus teikiamą bibliotekos premiją buvo pradėti skelbti premijos laureatai. Pateikti darbai buvo suskirstyti į keturias kategorijas.

Rašinių, skirtų Mariaus Katiliškio kūrybai nagrinėti laureate buvo paskelbta Alina Jonaitienė už esė „Pasivaikščiojimas su Mariumi Katiliškiu“, analizuojančią M. Katiliškio kūrybą.

Originaliosios kūrybos: esė ir publicistikos laureatu paskelbtas Vytautas Mykolas Almanis už esė „Apie rašytojus ir knygas“.

Paskatinamąja premija apdovanota Aušra Lukšaitė-Lapinskienė už esė „Atostogų džiazas“, „Apie užrašų knygelę“, „Mano miestas“.

Originaliosios kūrybos: prozos ir dramos laureate paskelbta Giedrė Mičiūnienė už miniatiūrų ciklą „Katiliškis“.

Paskatinamąja premija apdovanota Jurgita Pelėdaitė už apsakymą „Šiukšlių karalius“.

Originaliosios kūrybos: poezijos laureate paskelbta Jūratė Sučylaitė už eilėraščių rinkinį „Langai į dangų, obelį ir sielą“.

Paskatinamąja premija apdovanota Kristina Jaskūnienė už eilėraščių rinkinį „Ašaroms ledėjant“.

Pasvalio literatų klubo „Užuovėja“ įsteigtomis premijomis už eilėraščius, susijusius su M. Katiliškio gyvenimu ir kūryba, apdovanoti: Loreta Ripskytė už eilėraščių ciklą „Žiemgaloje“, Algis Mačiukas už eilėraščių ciklą „Ilgesys tebesiaučia audra“, Vlada Čirvinskienė už eilėraštį „Klevo meilės simfonija“.

Darbų vertinimo komisiją sudarė Agnė Grinevičiūtė, Margarita Lužytė, Regina Grubinskienė, Sigitas Kanišauskas. Jie stropiai peržiūrėjo kiekvieną pateiktą darbą, atidžiai įvertino kūrinių kūrybiškumą, gylį ir prasmę. Posėdžio sekretorė Toma Mikalajūnaitė atliko svarbų vaidmenį, kad vertinimo procesas vyktų sklandžiai.

Visų premijos laureatų pasiekimams atminti buvo padaryta nuotrauka, kurioje įamžinta jų sėkmės esmė. Ši nuotrauka taps vertingu Mariaus Katiliškio atminimo kambario papildymu, įamžins jų indėlį ir dar labiau įkvėps ateities rašytojų kartas.

Susirinkusiųjų laukė nuotaikinga staigmena, kai renginį stebėjęs šaržistas Donatas Bilius, meistriškai nupieštais portretais įamžino dalyvius popieriuje.

Renginį vedė Pasvalio jaunimo teatro-studijos „Drãma“ aktoriai. Aplodismentų intarpuose skambėjo mokytojos E. Rodžienės vadovaujamų akordeonistų atliekama muzika. Su sklandžiu renginio koordinavimu ir režisūra meistriškai susitvarkė režisierė Asta Simonaitė.

Skaitymų renginys buvo projekto Skaitymų ciklas „Pasvalio krašto įkvėpti“ dalis, kurį dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba (https://www.ltkt.lt/) ir Pasvalio rajono savivaldybė.




Galerija