Įvykis

Susitikimas su Rimvydu Laužiku

2025 07 02

Liepos 1 d. bibliotekoje – viduramžių Lietuvos virtuvės paslaptys.

Bibliotekoje svečiavosi gastronomijos paveldo tyrinėtojas, maisto istorikas prof. dr. Rimvydas Laužikas, kuris pristatė paskaitą „Viduramžių virtuvė Lietuvoje. Kokie valgiai galėjo būti ant karaliaus Mindaugo stalo?“

Profesorius papasakojo, ką XIII–XIV a. valgė mūsų valdovai: nuo sorų ir ruginių košių iki tauro mėsos, kuri sužavėjo net imperatorių. Priminė, kad tuomet druska buvo itin brangi, prieskonių beveik neturėta, o Mindaugo virtuvėje dominavo mėsa, ruginė duona ir pieno produktai.

Dalijosi įdomybėmis: soros buvo vienas populiariausių grūdų iki XVI a., o senoviniai patiekalai, kaip kruopiniai vėdarai ar raugintas avižinis kisielius, atskleidžia turtingą mūsų kulinarijos paveldą. Net ir šiandien ant mūsų stalų išlikusi ruginė duona bei baltas sūris su kmynais mena šimtmečius trunkančias tradicijas.

Dėkojame prof. dr. Rimvydui Laužikui už nepamirštamą kelionę į viduramžių gastronomiją.