Naujausios knygos

Apartamentas. David Lebovitz

2021 12 28

Praėjus dešimtmečiui po atsikraustymo į Paryžių, konditeris ir virtuvės šefas David Lebovitz nusprendė, kad atėjo metas įsigyti nuosavą būstą… ir įsirengti savo virtuvę. Gal kitur tai būtų paprasta užduotis, reikalaujanti tik laiko ir investicijų. Bet tik ne mieste, turinčiame savo unikalias tradicijas, papročius ir gyvenimo ritmą. „Apartamentas“ – profesionalaus Paryžių įsimylėjusio virėjo nuotykiai, kuriant savo namus meilės ir šviesos mieste.

Pradėjęs nuosavo būsto paieškas Prancūzijos sostinėje, Davis Lebovitz susidūrė su galybe kvailų ir kartais sveikam protui prieštaraujančių apribojimų. Šimtai biurokratinių kliūčių, neeilinė leidimų ir kitų dokumentų gausa, unikalus statybininkų darbo (o gal nedarbo?) grafikas, stulbinanti prancūziška darbo etika – apie visa tai pasakoja knygoje „Apartamentas“ virtuvės šefas.

Kodėl Prancūzijoje norint gauti būsto paskolą, reikia pasitikrinti sveikatą? Kuo skiriasi promesse de vente ir acte de vente sutartys? Pasakodamas apie savo patirtį perkant ir remontuojant būstą, knygoje „Apartamentas“ David Lebovitz šmaikščiai supažindina su gyvybinga ir savita prancūziška kultūra ir nerūpestingu požiūriu į gyvenimą. Pasakojimą paįvairina vienas kitas receptas, nes kalbėti apie Paryžių, nė žodžiu neužsimenant apie maistą, netaktiška. Juolab, kad net avarinė tarnyba neatvažiavo išlaisvinti lifte įstrigusio Lebovitzo, nes… pietavo.

Viename interviu šefas pasakoja, kad siekė įsirengti „darbo“ virtuvę,  nes norėjo dirbti iš namų. Todėl pagrindinės naujųjų namų erdvės - gyvenamasis kambarys ir didelė atviro išplanavimo virtuvė - gana neįprasta sprendimas prancūziškam gyvenimo būdui, todėl būsto įrengimas tapo nuotykiu, kuriame susiduria amerikietiška ir prancūziška kultūra, gyvenimo būdas, visuomenės gyvenimo ypatumai.

David Lebovitz – garsus virtuvės šefas, savo karjerą dar būdamas šešiolikos pradėjęs nuo indų plovėjo darbo. Jis kantriai mokėsi maisto gaminimo paslapčių ir kilo karjeros laiptais. Šiandien jis – ne tik žinomas virėjas, bet ir maisto tinklaraštininkas bei kelių bestseleriais tapusių knygų autorius.

Pirmą kartą Paryžiuje David Lebovitz apsilankė dar 1980 m. ir iš karto įsimylėjo šį miestą. Ilgai svajojęs čia sugrįžti, galiausiai susikrovė lagaminus ir atvyko į vieną gurmaniškiausių ir gražiausių pasaulio sostinių. Virtuvės šefo nuotykiai persikėlus į naują aplinką aprašyti bestseleriais tapusiose knygose „Saldus gyvenimas Paryžiuje“ ir „Mano Paryžiaus virtuvė“, o „Apartamentas“ gali būti laikomas šio savotiško dienoraščio tęsiniu.